۵۹۶۵
۰
۱۳۸۴/۱۰/۱۸
الواقدي و منهجه في کتابه مغازي الرسول (ص)

الواقدي و منهجه في کتابه مغازي الرسول (ص)

پدیدآور: طارق ابوالوفا محمد

معرفی کتاب

نام کتاب: الواقدي ومنهجه في کتابه مغازي الرسول (ص)<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

نويسنده: دکتر طارق ابوالوفا محمد

ناشر: مکتبه زهراء الشرق. قاهره

 

در کتاب فوق يک مقدمه و 4 فصل آمده است. در مقدمه کتاب مهمترين منابع که نويسنده در زمينه­هاي تاريخ عمومي، کتب­ حديث ورجالي که در نگارش کتاب بدان توجه داشته است ذکر شده است که از آن جمله مي­توان به کتاب المعارف ابن قتيبه، تاريخ يعقوبي، تاريخ طبري و وفيات الاعيان و الفخري و... اشاره کرد.

قسمت ديگري از مقدمه به تحولات سياسي هم عصر با واقدي پرداخته و حوادث از سالهاي 130 تا 270 سالهاي پاياني امويان و حکومت عباسيان همچنين نام خلفاي عباسي ذکر شده است.

در بررسي حکومت عباسيان، موالي وعلويان را از گروه­هايي دارند که مشکلاتي در حکومت عباسي ايجاد کردند.

 

فصل اول:حيات علمي و مهمترين مراکز علمي در دوره اول عباسي

شامل رشد علوم و ايجاد مراکز علمي چون مکه، مدينه، کوفه، بغداد و مصر و همچنين رشد مدارس تاريخي يمن، حجاز، عراق و کتابها و مغازي تاريخي که قبل از واقدي نوشته شده­اند در اين مبحث بررسي مي­شود.

 

فصل دوم: زندگي واقدي

به زندگي واقدي، اسم و نسب وي، فرزندان و حيات علمي و سياسي او و همچنين تاليفات وي اشاره شده است. موقعيت واقدي نزد خلفاي عباسي و رابطه وي با علما و بزرگان زمانه نيز از ديگر مباحثي است که در اين فصل آمده است.

در پايان اين فصل مولفات واقدي بيان شده است.

تاليفات وي به سه دسته تقسيم شده است:

قسم اول: کتابهايي درعلوم قرآن و حديث و فقه؛ همچون «تاريخ الفقها» و «الرغيب في علوم القرآن و غلط الرجال» و «کتاب المناکح» و....

قسم دوم: کتابهاي تاريخي و ادبي؛ مانند «اخبار مکه»، «کتاب الادب» و «ازواج النبي»، «کتاب الرده»، «السقيفه و بيعه ابي بکر» و....

در اين حوزه حدود 45 کتاب معرفي شده است.

واضح است که دامنه مصنفات واقدي درعلوم و زمينه­هاي مختلف، فراوان بوده به طوري که مامون درباره وي گفته است: «ما قدمت الي بغداد الا لاکتب کتب الواقدي».

 

فصل سوم: اساتيد و شاگردان واقدي

از جمله شيوخ واقدي که در اين فصل مورد بررسي قرار گرفته­اند مي توان به ابوبکر بن عبدالله بن ابي سيره، عبدالملک بن عبدالعزيز بن جريج، محمد بن عبدالرحمن بن ابي ذئب اشاره کرد که در ضمن آن مهمترين تاليفات ايشان نيز ذکر شده است.

در قسمت دوم اين فصل نيز تعدادي از شاگردان واقدي همچون احمد بن منصور الرمادي، محمد بن اسحاق بن جعفر صنعاني، محمد بن ادريس شافعي و ابوعبيد قاسم بن سلام معرفي و مورد بررسي قرار گرفته­اند.

فصل چهارم:

در سه فصل گذشته مقدماتي در شرح زندگاني و آثار واقدي و شرح مختصري از روزگار حاکميت عباسيان بيان شد. فصل چهارم ، موضوع اصلي کتاب که مربوط به روش واقدي در کتاب مغازي مي­باشد را در بر مي­گيرد.

اولين نسخه کتاب، راويان کتاب، موضوع کتاب و محتويات آن در اين فصل مطرح شده است. پس از آن نويسنده به تبيين و تحليل کتاب پرداخته و با بيان چند نکته به بيان محورهايي به بررسي کتاب پرداخته است. جوانب ديني در کتاب مغازي، آيات قرآن و احاديث نبوي، دعاهاي رسول (ص) و خطبه­هايي که واقدي در کتاب خود آن را بيان کرده و همچنين رسائل، نصوص ادبي و چگونگي آوردن موضوعات درکتاب و بيان اسناد و ... از جمله مباحثي است که در ادامه بدان پرداخته شده است.

در خاتمه کتاب به جمع بندي و نتيجه گيري­هاي نويسنده از کتاب مغازي واقدي
مي رسيم که در آن نويسنده متذکر شده: با توجه به دوران پرهياهوي واقدي کتاب وي از بهترين کتابهايي است که به مغازي پيامبر پرداخته است.

در مجموع کتاب به لحاظ روش تحقيق و همچنين منابع قابل توجه بوده است.

نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

محمد پورکيان

اين کتاب که در برلن غربي در سال 1357 چاپ شده است در باره سابقه آشنايي ارنست پرون با محمدرضا پهلوي و

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

زهرا علیزاده بیرجندی

بر اساس نتایج تحقیقات میدانی و کتابخانه ای و در مقایسه با سایر جوامع عشایری ایران، بهلولی ها یک طایف

منابع مشابه بیشتر ...

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

محسن رفعت

کتاب پیش رو تلاشی است برای فهم روش تفسیری ابن ابی الحدید و می کوشد روش تعامل او با حدیث و روایت را د

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

دیوید مک لین

کتاب حاضر با تکیه بر منابع و اسناد دست اول، دورنمایی از جایگاه ایران در رقابت روس و انگلیس در اواخر