۳۶۰۴
۰
۱۳۸۵/۷/۱۱
جعفر شريف امامي به روايت اسناد ساواک

جعفر شريف امامي به روايت اسناد ساواک

پدیدآور: مرکز بررسي اسناد تاريخي

معرفی کتاب

جعفر شريف امامي به روايت اسناد ساواک<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

هفدهمين شماره از مجموعه رجال عصر پهلوي، مربوط است به جعفر شريف امامي. وي از رجال شناخته شده دوران پهلوي است و اکثر محققان تاريخ معاصر با شخصيت او آشنا هستند. آنچه نيز در اين کتاب آمده، کوششي است براي شناخت بهتر او و کارهايش. مقدمه اين کتاب چکيده اي از اقدامات و شخصيت او را براي ما بازگو مي کند:

«جعفر شريف امامي از معدود رجال سياسي عصر پهلوي است که در سال هاي 1330- 1357 شخصيتي قدرتمند و موثر در عرصه سياست و حکومت بود. رشد او در گرو موقعيت احمد آرامش و سپس عضويتش در تشکيلات فراماسونري بود. اين مهندس فني به نخست وزيري، وزارت، رياست مجلس سنا، سناتوري و وکالت مجلس شوراي ملي رسيد.

وي در بنياد پهلوي مسؤل املاک در تشکيلات فراماسونري استاد اعظم بود و با تسلط بر لژهاي ماسوني آنچه استاد اول مي گفت، عمل مي کرد.

او در رديف اول خائنان و جانيان بي شمار رژيم پهلوي قرار مي گيرد. خاصه آن که در جريان تصويب کاپيتولاسيون مقام رياست مجلس سنا و در کشتار وسيع مردم در قتل عام هفده شهريور بر صندلي صدارت تکيه زده بود و لکه ننگ دامانش هرگز پاک نشد.» (ص پنج مقدمه)

يکي از جنبه هاي شخصيتي شريف امامي عضويت او در فراماسونري است.پس از آن که در سال 1343 هويدا به نخست وزيري مي رسد و دست او از اين سمت کوتاه مي شود، به فراماسونري روي مي آورد که به مقام استاد اعظمي مي رسد.

شريف امامي براي اعمال نفوذ خود ابتدا حزب «جمعيت ايراني طرفدار حکومت جهاني» را ايجاد کرده بود تا در برابر حسنعلي منصور قرار گيرد که حزب ايران نوين را سرپرستي مي کرد و سپس به تقويت فراماسونري در ايران پرداخت. وي به همين دليل با سيد حسن امامي امام جمعه تهران قرار مي گذارند تا لژ اعظم ايران را براي سرپرستي کليه لژهاي فراماسونري وابسته به کشورهاي اسکاتلند، انگلستان، فرانسه و آلمان به وجود آورند.(ص بيست و يک)

در يکي از گزارش هاي ساواک در اين زمينه چنين آمده است:

«چون از لحاظ موقعيت مملکتي صلاح نبود شاه رياست فراماسونري ايران را قبول کند و دکتر لقمان ادهم نيز کهولت سن داشت و امام جمعه تهران هم معمم بود، قرار شد مهندس شريف امامي رئيس لژ ايران گردد»(ص بيست و دو).

نقش وي در فراماسونري از پشتيباني دربار و شخص شاه برخوردار بوده است. اما در سال 47 که کتاب فراموشخانه و فراماسونري در ايران توسط اسماعيل رائين منتشر مي شود پس از انتشار دو جلد آن از انتشار جلد سوم جلوگيري مي شود. با اين که مجوز انتشار دو جلد آن را وزارت فرهنگ و هنر صادر کرده و ساواک نيز از آن اطلاع داشت اما جلد سوم به علت آن که شريف امامي را از اعضاي باند فراماسونري انگليس دانسته بود منتشر نشد. امير عباس هويدا به ساواک ابلاغ مي کند که از انتشار اين کتاب جلوگيري کنند.

شريف امامي در اين زمان با قرار گرفتن در جايگاه استاد اعظمي، رياست فراماسونرهاي ايران را عهده دار شده بود.(ص بيست و سه)

با اين وجود جلد سوم فراموشخانه بعدها چاپ شد، ولي جلد چهارم آن که 180 آن چاپ شده بود، اصلا منتشر نشد. در يکي از اسناد ساواک آمده است: « جلد چهارم کتاب که 180 آن چاپ شده بود، با بقيه مطالب و سوابق مربوط که زير چاپ بوده، از چاپخانه جمع آوري و مستقيما به حضور اعليحضرت تقديم شده است. 90 صفحه از اين کتاب، مدارک و اسناد مثبت با عکس، درباره سوء استفاده و کثافت کاري هاي مربوط به آقاي شريف امامي رئيس مجلس سنا است که در حال حاضر روي ميز شاهنشاه آريامهر است.» (ص بيست و چهار)

جالب آن که طبق گفته اسماعيل رائين «مهندس شريف امامي و لاجوردي خواستند 300 هزار تومان به من بدهند، قبول نکردم لذا کار خود را عليه فراماسون ها دنبال خواهم کرد».(ص بيست و چهار)

شريف امامي از طرف لژ بزرگ ملي فرانسه نيز به عنوان اولين استاد اعظم آن لژ منصوب مي شود.

وي به عنوان استاد اعظم، با استادان اعظم لژهاي جهان رابطه داشت.

افشاگري هاي رائين و گزارش هاي متعدد از فسادهاي مالي شريف امامي همه حربه اي در دست دربار بوده تا افراد متعدد را به گونه اي در دست خود داشته باشد.

اتهامات ديگر شريف امامي ارتباط با نازي هاي آلمان و تمايل او به شوروي بود.

سند ديگري نيز در (ص بيست و هشت) از فسادهاي او درج شده است. يکي از فسادهاي او کازينوي آبعلي بوده که يکي از محل هاي درآمد او بوده است. (ص بيست و نه)

موقعيت شريف امامي به حدي مي رسد که حتي شاه نيز توان تغيير در موقعيت او را نداشته است.

در سال 1356 وي باز به نخست وزيري مي رسد. قصد رژيم نيز نجات از مخمصه انقلاب بود. شريف امامي که با عنوان آشتي ملي اين سمت را پذيرفته بود بيانه اي صادر کرد و قصد خود را چنين اعلام کرد: «اينک که خطراتي مهلک ميهن ما را تهديد مي کند، همه به پا خيزيد تا همه با هم در فروغ جهانگير قرآن و تعاليم عاليه اسلام و درقلمرو قانون اساسي به نجات مملکت همت ببنديم تا در اين گذرگاه خطير تاريخي در پيشگاه تاريخ وطن و نسل هاي آينده سرافکنده نباشيم.» (ص سي و دو) اما امام و انقلابيون اين عوامفريبي ها را باور نکردند و به افشاگري پرداختند. در همين حال بود که در دولت شريف امامي جمعه سياه اتفاق افتاد و در روز 17 شهريور 2450 نفر به روايت شاپور بختيار و 3000 نفر به روايت بني صدر در تهران کشته شدند. يکي از سياه ترين اتفاقاتي که در دوره شريف امامي اتفاق افتاد همين حادثه 17 شهريور بود که حادثه غمباري در انقلاب اسلامي بود و در عمل باعث قوت انقلاب شد.

70 روز از نخست وزيري شريف امامي نگذشته بود که به علت شدت يافتن انقلاب وي کنار رفت و حکومت نظامي ارتشبد ازهاري روي کار آمد.

شريف امامي در همان زمان از ايران رفت و در سال 1377 در نيويورک از دنيا رفت.

 

عليرضا اباذري

نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

محمد پورکيان

اين کتاب که در برلن غربي در سال 1357 چاپ شده است در باره سابقه آشنايي ارنست پرون با محمدرضا پهلوي و

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

زهرا علیزاده بیرجندی

بر اساس نتایج تحقیقات میدانی و کتابخانه ای و در مقایسه با سایر جوامع عشایری ایران، بهلولی ها یک طایف

منابع مشابه بیشتر ...

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

محسن رفعت

کتاب پیش رو تلاشی است برای فهم روش تفسیری ابن ابی الحدید و می کوشد روش تعامل او با حدیث و روایت را د

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

دیوید مک لین

کتاب حاضر با تکیه بر منابع و اسناد دست اول، دورنمایی از جایگاه ایران در رقابت روس و انگلیس در اواخر

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

مسجد هدايت به روايت اسناد ساواک  2 ج

مسجد هدايت به روايت اسناد ساواک 2 ج

مرکز بررسي اسناد تاريخي

اين کتاب شامل دو مجلد مشتمل بر اسنادي است که در پرونده مسجد هدايت در ساواک نگهداري مي شده است. اين م

آيت الله العظمي مرعشي نجفي به روايت اسناد ساواک (3 ج).

آيت الله العظمي مرعشي نجفي به روايت اسناد ساواک (3 ج).

مرکز بررسي اسناد تاريخي

بدون شک آنچه در این سه مجلد آمده است بخش مهمی از تاریخ روحانیت محسوب شده و می بایست در نگارش تاریخ ا