۳۹۱۸
۰
۱۳۸۴/۱/۵

بدون تصویر

الشيعه في مصر

پدیدآور: جاسم عثمان مرغي

معرفی کتاب

کتاب الشيعه في مصر در شمار سري آثاري است که با عنوان موسوعه الشيعه في العالم – الشيعه في قاره افريقيا نوشته و منتشر شده يا قرار است منتشر بشود.
با آن که در ظاهر، تشيع در افريقا از پايگاهي برخوردار نبوده و نيست، اما به لحاظ تاريخي در نواحي مختلفي از شمال افريقا شيعيان به صورت هاي مختلف حضور داشته اند.
در بخش مصر، بيشتر حجم اطلاعات مربوط به تاريخ شيعه، مربوط به دولت فاطميان است که از قرن چهارم تا قرن ششم در آن ناحيه حکومت مي کردند و يکي از بزرگترين دولت هاي اسلامي است که تاکنون در جهان اسلام تجربه شده است.
طي چند دهه گذشته نيز تشيع، نفوذ ويژه اي در مصر به دست آورده و افکار و انديشه هاي شيعه از جمله آثاري از سيد جمال الدين اسدآبادي در آن ديار نشر و ترويج شده است. انتشار نهج البلاغه توسط شيخ محمد عبده که مفتي ديار مصر بود در همين ارتباط قابل ارزيابي است.
مولف اين کتاب در بخش نخست به ارائه اطلاعاتي در باره مصر و تاريخچه آن پرداخته و سابقه تشيع در آن ناحيه را به حکومت امام علي (ع) و حاکماني که از طرف وي منصوب شدند يعني قيس بن سعد بن عباده و محمد بن ابي بکر باز مي گرداند.
تاسيس دولت فاطمي در مصر نخستين قدم براي حکومت شيعه در اين ديار است. اما پس از ساقط شدن آن دولت، ديگر نشاني از تشيع در اين ديار ديده نمي شود. زيرا دولت مماليک و پس از آن عثماني به شدت با تشيع مبارزه مي کردند. بنابر اين مرحله بعدي ، تلاشي است که شيعه در يک قرن اخير در اين سرزمين براي نشردعوت خود داشته است.
بخشي از کتاب حاضر به فعاليت هاي شيعيان و نقطه نظرات مخالفان شيعه در دوره جديد اختصاص يافته است.
اما علاوه بر اينها، نشان هاي تاريخي شيعه، به برخي از مراقد موجود در اين ديار هم باز مي گردد. مرقد مالک اشتر که يک زيارتگاه است حتي اگر اصلش به لحاظ تاريخي نادرست باشد نشاني از حضور شيعيان در آن ناحيه است. مشهد راس الحسين مکان ديگري است که نشاني از محبت جدي نسبت به اهل بيت دارد. قبر حضرت زينب کبري (س) نيز که بر اساس يک روايت در قاهره است و زيارتگاه عمومي مردم اين شهر و نواحي ديگر مي باشد، بايد نشاني ديگر از محبت شيعه گونه در اين ديار باشد. مولف فرهنگ مردمان قاهره را در ارتباط با مقبره سيد ه زينب و اعتنايي که به آن دارند مورد بررسي قرار داده است. نويسنده اين سطور نيز خود به چشم برخي از اين گونه رسوم را که از آن جمله آوردن عروس ها در شب اول عروسي به آن زيارت گاه است، ديده است.
بايد توجه داشت که دولت مصر از پس از انقلاب اسلامي ، به شدت با تشيع مبارزه مي کند و زماني که بنده مجوز نشر متن عربي کتاب الشيعه في ايران را به ناشري در قاهره واگذار کردم، وي تنها پس از آن که ملزم شد بخش هاي زيادي از کتاب را حذف کند اجازه چاپ آن را به دست آورد و طبعا براي باقي مانده که چيزي نبود از چاپ آن منصرف شد.
پيش از انقلاب آقاي سيد مرتضي رضووي دهها کتاب شيعي را در قاره به چاپ رساند.
دارالتقريب نيز در گذشته با کوشش شيخ محمد تقي قمي که از طرف دولت ايران تقويت مي شد و آقاي بروجردي هم حامي وي بود توانست قدم هايي در شناساندن فرهنگ شيعه در آن ديار بردارد. انتشار مجمع البيان و همچنين کتاب فقهي بزرگ مفتاح الکرامه براي شناساندن بخشي از تفسير و فقه شيعه در آن ديار بسيار با اهميت بود.
مولف در پايان کتاب به بحث از دارالتقريب، دار آل البيت، کتابخانه هاي شيعي در قاهره و نقش فرهنگ شيعي در اين ديار اطلاعاتي را در اختيار گذاشته است. اين کتاب در 336 صفحه به چاپ رسيده است.
نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

محمد پورکيان

اين کتاب که در برلن غربي در سال 1357 چاپ شده است در باره سابقه آشنايي ارنست پرون با محمدرضا پهلوي و

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

زهرا علیزاده بیرجندی

بر اساس نتایج تحقیقات میدانی و کتابخانه ای و در مقایسه با سایر جوامع عشایری ایران، بهلولی ها یک طایف

منابع مشابه بیشتر ...

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

محسن رفعت

کتاب پیش رو تلاشی است برای فهم روش تفسیری ابن ابی الحدید و می کوشد روش تعامل او با حدیث و روایت را د

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

دیوید مک لین

کتاب حاضر با تکیه بر منابع و اسناد دست اول، دورنمایی از جایگاه ایران در رقابت روس و انگلیس در اواخر