۳۳۲۷
۰
۱۳۸۴/۷/۱۳
مجموعه مقالات نخستين همايش بزرگداشت حاج آقا نورالله اصفهاني

مجموعه مقالات نخستين همايش بزرگداشت حاج آقا نورالله اصفهاني

پدیدآور: مولفان

معرفی کتاب

ايستادگي روحانيون در برابر استبداد در اين يکي دو قرن اخير، حداقل در کشور ما چشمگير و بارز بوده است. يکي از نمونه هاي آن در دوران استبداد رضا خاني، قيام روحاني بزرگ، حاج آقا نورالله اصفهاني است. وي در دوراني که تفرعن رضا خان داشت اوج مي گرفت عليه او قيام کرد و عاقبت در اين راه جان خود را از دست داد. بررسي ابعاد زندگي، شخصيت و قيام اين بزرگ مرد کاري سترگ بود که چندي پيش به مناسبت هشتادمين سالگرد قيام او، در اصفهان همايشي برگزار شد و آثار آن منتشر گرديد. يکي از آثار اين همايش مجموعه مقالاتي علمي آن مي باشد که آنچه در پي مي آيد، مروري کوتاه بر آن است. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

ترتيب مقالات اين مجموعه بر اساس نام خانوادگي نويسنده و بر طبق حروف الفبا است. مقاله اول آن از دکتر سيد عليرضا ابطحي، نگاهي اجمالي به روابط حاج آقا نور الله و شهيد مدرس دارد. به گفته نويسنده اين مقاله، در تاريخ پهلوي اول راجع به هر دو نفر از اين روحانيون آثار زيادي منتشر شده، اما راجع به روابط آن دو چيزي بيان نشده و اين مقاله عهده دار اين مهم است.

مقاله دوم با عنوان «تحرک روحانيت شيعه در سال هاي 1300 تا 1306 و نقش اساسي حاج آقا نورالله اصفهاني در آن» از علي ابوالحسني نقش روحانيت شيعه در اين چند سال را بررسي مي کند. نويسنده عقيده دارد در اين چند سال کشور به علت يک سري مسائل پشت سر هم کانون حوادث بوده و روحانيت پيشتاز جريانات مردمي بوده است.

مقاله سوم از مصطفي امه طلب با عنوان «رويکردهاي مختلف نسبت به قيام قم»، برخوردهاي گوناگون محققان با قيام حاج آقا نور الله را بررسي مي کند.

دکتر محمد رضا بندرچي در مقاله خود با عنوان «درنگي بر نقطه ضعف هاي روحانيت در نهضت مشروطه خواهي» ، موضوع جالبي را بررسي کرده که براي امروز ما کاربرد دارد.

مقاله بعدي «انديشه هاي همساز و جريان هاي ناهمگون» از عليرضا جوادزاده، به اختلاف نظرهاي موجود در آن روزگار مي پردازد.

دکتر محمد جواد چلونگر نيز در مقاله خود با عنوان «حاج آقا نورالله اصفهاني و نظريه اتحاداسلام» يکي از اقدامات مهم حاج آقا نورالله را معرفي و بررسي کرده است. به گفته وي، در راستاي اهداف سيد جمال الدين اسد آبادي، و به علت احساس نيازي که مي شد، حاج آقا نور الله ابتدا طرح اتحاد مسلمانان را ارائه داد و سپس به علت اوج گرفتن تفرعن رضا خان و اقدامات ضد ديني او طرح اتحاد مسلمانان ايران را ارائه داد که تشکيلات او به «اتحاد اسلامي اصفهان» مشهور شد.

ديدگاه هاي اقتصادي حاج آقا نورالله را را مرتضي دهقان نژاد در مقاله خود با عنوان «عوامل توسعه نيافتگي اقتصادي ايران از نظر حاج آقا نورالله اصفهاني» واکاويده است؛ در همين راستا عبد المهدي رجايي مقاله اي دارد با عنوان «انديشه و عمل اقتصادي در اصفهان عصر مشروطيت و نقش حاج آقا نور الله نجفي».

رضا رمضان نرگسي در مقاله خود با عنوان «مردم سالاري ديني در نگاه حاج آقا نور الله اصفهاني» بر اين عقيده است که انديشه مردم سالاري ديني که امام خميني (ره) مطرح کرد حاصل دفعي زمان معاصر ما نبود، بلکه از عصر مشروطه ذهن هاي زيادي را مشغول خود کرده بود و در اين زمينه بحث هاي زيادي شده بود و ريشه هاي افکار امام خميني را نزد علماي آن زمان  و از جمله حاج آقا نور الله مي توان يافت. وي در اين مقاله، اين موضوع را بررسي مي کند.

احمد رهدار در مقاله بعدي با عنوان «غرب شناسي و غرب ستيزي حاج آقا نورالله اصفهاني» اين موضوع ديرپا را مورد مطالعه قرار داده است.

مقاله بعدي با عنوان «اوضاع اصفهان، دگرگوني هاي ايل بختياري و عوامل موثر در گرايش آنها به مشروطه خواهي» از شهاب شهيداني، يکي از موضوعات کمتر کار شده عصر مشروطه را بررسي مي کند.

«مشروطيت اسلامي؛ انديشه سياسي دوره گذار، تاملاتي در رساله مقيم و مسافر حاج آقا نورالله اصفهاني» عنوان مقاله داوود مهدوي زادگان است که رساله مذکور را بررسي مي کند.

مهدي مهر عليزاده در مقاله خود با عنوان «حاج آقا نور الله اصفهاني در انجمن مقدس ملي و مشروطيت اصفهان» نقش ايشان را در مشروطه خواهي اهالي اصفهان مورد مطالعه قرار داده، و بر اين نظر است که مشروطه اصفهان به علت وجود علمايي چون حاج آقا نور الله و آقا نجفي، از انديشه هاي ليبرالي و غربي به دور بود.

«جامعه شناسي نظام استبدادي و جامعه مستبد» عنوان مقاله مظفر نامدار طالشاني است. وي بر اين عقيده است که مشروطه ايراني با وجود پشتيباني علما از آن، از پشتوانه فکري شهيد شيخ فضل الله نوري، ميرزاي ناييني و حاج آقا نور الله بر خوردار است که بايد در اين زمينه به نقش حاج آقا نور الله بيشتر پرداخت زيرا به آن بي مهري شده است.

«مسوليت ديني و سامان سياسي از ديدگاه حاج آقا نور الله اصفهاني» عنوان مقاله ذبيح الله نعيميان است. وي بر اين عقيده است که يکي از عوامل مهم شرکت جستن علمايي همچون حاج آقا نور الله در تحولات سياسي، احساس مسوليت آنها و ايفاي اين نقش و مسوليت است.

آخرين مقاله اين مجموعه با عنوان «اسنادي از مبارزات علماي اصفهان و تبريز» کار مشترک منيژه صدري و رحيم نيکبخت است که نقش مشترک علماي اصفهان و تبريز، اين دو خواستگاه مشروطه را در آيينه اسناد بررسي مي کند.

کتاب بدون فهرست اعلام و نمايه تمام مي شود و اي کاش اين موضوع فراموش نمي شد، زيرا کاري مهم است.

عليرضا اباذري

 

 

نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

ارنست پرون فراش دبيرستان شوهر شاهنشاه آريامهر

محمد پورکيان

اين کتاب که در برلن غربي در سال 1357 چاپ شده است در باره سابقه آشنايي ارنست پرون با محمدرضا پهلوي و

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

شناخت تاریخی طایفه بهلولی و تعاملات سیاسی آنها در عصر پهلوی

زهرا علیزاده بیرجندی

بر اساس نتایج تحقیقات میدانی و کتابخانه ای و در مقایسه با سایر جوامع عشایری ایران، بهلولی ها یک طایف

منابع مشابه بیشتر ...

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

محسن رفعت

کتاب پیش رو تلاشی است برای فهم روش تفسیری ابن ابی الحدید و می کوشد روش تعامل او با حدیث و روایت را د

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

دیوید مک لین

کتاب حاضر با تکیه بر منابع و اسناد دست اول، دورنمایی از جایگاه ایران در رقابت روس و انگلیس در اواخر

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

چهارده سفرنامه حج قاجاری دیگر / به کوشش رسول جعفریان

چهارده سفرنامه حج قاجاری دیگر / به کوشش رسول جعفریان

مولفان

پس از چاپ مجلدات هشتگانه «سفرنامه های حج قاجاری»، چهارده سفرنامه دیگر به مرور تصحیح شد که اینک در ای

سیره و زمانه امام کاظم علیه السلام ( 2 ج)

سیره و زمانه امام کاظم علیه السلام ( 2 ج)

مولفان

مجموعه مقالاتی است در باره زندگی و زمانه و شخصیت امام کاظم علیه السلام