۳۳۰۸
۰
۱۳۸۴/۸/۲۸
مأخذ شناسي توصيفي تاريخ تشيع اماميه در ايران

مأخذ شناسي توصيفي تاريخ تشيع اماميه در ايران

پدیدآور: حسن حضرتي

معرفی کتاب

 

يکي از ابزارهاي مهم براي تحقيق و پژوهش دسترسي به مآخذ و منابع آن موضوع است. اگر اين منابع و مآخذ نيز در جايي جمع آوري شده باشد که بسيار خوب است اما اگر حتي آدرس آن منابع در جايي داده شده باشد کار را راحت تر مي کند. گردآوري منابع و مآخذ يا کتابشناسي  کار مشکلي است.اما براي محققان بسيار مفيد است. يکي از موضوعاتي که کمتر راجع به آن کار شده، تاريخ تشيع است. موضوعي که براي ما بسيار حياتي است و اگر خودمان دست به کار نشويم محققان غربي اين کار را انجام مي دهند و آن گاه مايه حسرت براي ما خواهد شد.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 کتاب فوق در اين راستا با هدف گرد آوري و معرفي مآخذ و تحقيقات مربوط به تاريخ تشيع اماميه در ايران تهيه و تنظيم گرديده است. (ص 9) با اين وجود در کتابشناسي حاضر، کتاب هاي مربوط به تاريخ حکومت هاي شيعي و قهرمانان شيعي در ايران گنجانده نشده است و بيشتر بر آثار مربوط به تاريخ تحولات مذهب شيعه اماميه در ايران تأکيد شده است. (ص 11) البته تناقضي در گفته هاي مولف کتاب به چشم مي خورد که در همين مقدمه است. وي علت اين کار را حجم انبوه مآخذ در باره حکومت ها و قهرمانان شيعي مي داند و به همين علت منابع راجع به حکومت صفويه را در کتاب خود راه نداده است، اما در آخر همين پاراگراف مي گويد: در اين ميان، انقلاب اسلامي 57 مورد استثنا قرار گرفته و سعي شده آثار تاليفي درباره اين رخداد که از منظر تاريخ تشيع نگاشته شده است، در اين مجموعه گنجانده شود. (ص 13) اي کاش ايشان همين نگاه را به اين بخش مهم از تاريخ ايران و به ويژه تشيع داشتند. به هر حال کار ايشان مغتنم است و مايه سپاسگزاري.

کتاب حاضر در دو بخش فارسي و غير فارسي نوشته شده است. مولف در بخش فارسي هشتاد و يک کتاب و در بخش غير فارسي چهارده کتاب را معرفي کرده است. قديمي ترين کتابي که معرفي شده، کتاب فردوس التواريخ نوروز علي بسطامي معروف به فاضل بسطامي است که در سال 1301ق نوشته شده است. پس از آن کتاب الشيعه و فنون الاسلام تأليف سيد حسن صدر قرار دارد و بقيه کتاب ها معاصر است و به ويژه در سي، چهل سال اخير نوشته شده است. در اين ميان کتبي که پس از انقلاب نوشته شده نيز افزايش قابل توجهي دارد. در بين کتاب هاي غير فارسي نيز کتاب هايي قرار دارد که اکثر آن توسط مستشرقان نوشته شده و تعداد کمي نيز توسط نويسندگان ايراني خارج از کشور نوشته شده است.

روش کار مولف در اين کتاب بدين گونه است که ابتدا نام کتاب و شناسنامه آن را به طور کامل مي آورد و سپس فهرست مطالب آن را مي نويسد. پس از آن نيز معرفي مختصر نويسنده و آثار او همراه با معرفي کوتاهي از کتاب قرار دارد. کتاب در 226 صفحه نوشته شده است و فتح بابي است براي کارهاي سترگ آينده.

نظر شما ۰ نظر

نظری یافت نشد.

پربازدید ها بیشتر ...

حقایق

حقایق

ناشناس

حقایق متنی کهن (شاید قرن پنجم یا ششم) از نویسنده ای ناشناس است. نسخ کتاب در چین بود. هرچند کتاب در ب

دانشنامه ی هزاره (جلد اول)

دانشنامه ی هزاره (جلد اول)

زیر نظر شورای علمی

دانشنامه یا دایرة المعارف، به کتابی گفته می شود که به ترتیب الفبایی یا موضوعی، درباره ی رشته یا رشته

منابع مشابه بیشتر ...

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

ابن ابی الحدید و فهم نهج البلاغه

محسن رفعت

کتاب پیش رو تلاشی است برای فهم روش تفسیری ابن ابی الحدید و می کوشد روش تعامل او با حدیث و روایت را د

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

بریتانیا و کشور حائل: فروپاشی امپراتوری ایران 1914-1890

دیوید مک لین

کتاب حاضر با تکیه بر منابع و اسناد دست اول، دورنمایی از جایگاه ایران در رقابت روس و انگلیس در اواخر

دیگر آثار نویسنده

مشروطه ايراني و عثماني: بررسي تطبيقي

مشروطه ايراني و عثماني: بررسي تطبيقي

حسن حضرتي (با همکاري عليرضا ملايي)

مشروطه ما از جهاتی مدیون گرایش های فکری غرب و از جهاتی دیگر مدیون تحولات عثمانی و همین طور اتفاقاتی