
3 رساله در باره قفقاز
معرفی کتاب
سه رساله درباره قفقاز<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
(حکومت پناه خان و ابراهيم خان در ولايت قره باغ، رضا قلي بيگ؛ وقفنامه گوهر آغا دختر ابراهيم خليل خان؛ تاريخ خانات شکي، کريم آقا فاتح)
مقدمه و تصحيح و يادداشتها، حسين احمدي، تهران؛ موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران، تهران، 1384 ، تيراژ 1500، قيمت 1700 تومان ، 169 صفحه.
جدا شدن قفقاز از پيکره ايران زمين به دنبال دو رشته جنگ خونين روسيه عليه ايران تعلقات فکري و فرهنگي و تاريخي اين خطه از نام ميهن علي رغم حضور قدرت سياسي روسيه تزاري تا مدتها بعد ادامه داشت. گرچه سياستهاي اسلامزدايي روسيه تزاري در قفقازيه توأم با ايرانزدايي از همان لحظات اوليه آغاز گشته بود، منتهي تشکيل اتحاد جماهير شوروي و ايجاد سد امنيتي اعتقادي کمونيستي ارتباط ايرانيان جدا شده از ايران قطع گرديد ضمن آنکه سياستهاي ضد اسلامي به شدت هر چه تمامتر در نواحي مسلمان نشين ادامه يافت.
بر همين اساس، مبارزه شديدي عليه مظاهر ايران اسلامي در قفقازيه آغاز شد. برانداختن مدارس علوم ديني و قتل عام علماي شيعه، سوزاندن کتابهاي مذهبي ، حذف آموزش زبان فارسي از نظام آموزشي سنتي آن سامان، تعطيل کردن مدارس ايراني موجود در آن ديار بخشي از سياستهاي اتخاذ شده برخورد شديد و خونين با تجليات مذهبي شيعي چون عزاداري سالار شهيدان، نابود کردن کتب مرثيه و نوحه در درون اتحاد جماهير شوروي بود. تا اين زمان زبان فارسي به عنوان زبان فرهنگي همه ايرانيان در قفقاز جايگاه ممتاز داشت بدون آنکه تضاد و تعارضي با زبان محلي آذري داشته باشد و در مراکز دولتي و نهادهاي آموزشي به کار ميرفت . از اين رو بخش عمدهاي از منابع و مآخذ تاريخي – ادبي، فرهنگي – سياسي قفقاز به زبان فارسي است. در کنار آن از قرن 12 و به ويژه قرن 13 هجري قمري، ترکي آذري نيز به ويژه در ادبيات مرثيه با ماهيت کامل ايراني شيعي، آثار ارزشمندي را ارائه ميدهد. متأسفانه در دوران کمونيستي روابط به حداقل رسيد و ارتباط قطع گرديد که در پي آن اطلاعات چنداني - نه آنها از ايران و نه ايران از آنها نداشتند و نداشتيم.
با اين مقدمه آشکار ميشود که بخش عمده منابع تاريخي قفقاز يا اران که بخشي از ايران بوده است. به زبان فارسي – زبان فرهنگي و همگاني ايرانيان – ميباشد که سه مورد از منابع و مآخذ تاريخي قفقاز را آقاي دکتر حسين احمدي (1) در مجموعه فوق الذکر تصحيح، تعليق نموده، مؤسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران هم به زيور چاپ آراسته است که اين سه رساله قدمهاي کوچکي در شناخت تاريخ گذشته اين منطقه ميتواند باشد.
آغاز بخش کتاب مقدمه مفصلي از مصحح در مورد جمعيت و معرفي نواحي قره باغ است که در همين قسمت نسخههاي خطي تصحيح شده هم معرفي شدهاند. اولين رساله حکومت پناهخان و ابراهيمخان در ولايت قره باغ نام دارد که نگاشته رضاقلي بيک ميباشد. در اين رساله وضعيت آب و هوا و حکومت خاندان پناهخان و روابط آنها با حکومت مرکزي ايران و حضور روسيه در منطقه و مسائل مختلف ديگر در رابطه با حکومت و کارگزاران مداخل تمايل درج گرديده است.
رساله دوم متن وقفنامه گوهرآغا؛ دختر ابراهيم جوانشير ميباشد که به شيوه و جايگاه مرسوم زنان وابسته به حکومت در ايران موقوفاتي را در قرهباغ براي امور خير مقرر کرده است. رساله سوم تاريخ خانات شکي نوشته کريم آقا فاتح است که سرگذشت خوانين شکي را با ذکر مقدمهاي از روزگار صفويه پس از نادر در آن مندرج گشته است.
گويا مصحح محترم رسائل ديگري از منابع و مآخذ تاريخ قفقازيه جنوبي يا آران تاريخي گردآوري نمودهاند که اميد است هر چه زودتر موفق به انتشار آنها گردند که حتي مورد مطالعه و مراجعه پژوهشگران تاريخ تحولات قفقازيه و ايران قرار خواهد گرفت.
نوشته : رحيم نيکبخت
پينوشتها:
1 – متولد 1343، مؤلف کتاب تالشان، مصحح کتابهاي تاريخ قره باغ ، نوشته ميرزا جمال جودشير قرهباغي، اخبارنامه ميرزا خداوردي؛ شکرنامه شاهنشاهي، نوشته بهمن ميرزا؛ پيرامون تاريخ قفقازيه.
پربازدید ها بیشتر ...

اسناد دیپلماتیک ایران دوران شاه صفی اول؛ از مجموعه آرشیو اسناد کهن دولتی روسیه (فارسی - ترکی - روسی)
آرتیوم آلکسیویچ آندرییف و دیگراناسناد دیپلماتیک ایران دوران شاه صفی اول؛ از مجموعه

پنجاه سال با ورزش زورخانه و کشتی پهلوانی قم
مهدی عباسیسیزدهمین اثر از تالیفات ورزشی آقای مهدی عباسی با نام «پنجاه سال با ورزش زورخانه و کشتی پهلوانی قم» چ
منابع مشابه بیشتر ...

اسناد دیپلماتیک ایران دوران شاه صفی اول؛ از مجموعه آرشیو اسناد کهن دولتی روسیه (فارسی - ترکی - روسی)
آرتیوم آلکسیویچ آندرییف و دیگراناسناد دیپلماتیک ایران دوران شاه صفی اول؛ از مجموعه

ردیابی حقیقت فوکو در گفت و گوهای سفرای ساسانی و اعراب مسلمان
الهام میرزاخانیهنگامی که اعراب مسلمان حول محور اسلام در حال فتح سرزمین های اطراف مخصوصاً امپراتوری ساسانی بودند، قب
نظری یافت نشد.